Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

24ος ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να εντοπίσει ταλαντούχους νέους και να τους δώσει κίνητρα και ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα κράτή μέλη της ΕΕ αλλά και τις Η.Π.Α., την Κίνα, την Ρωσία, τον Καναδά, κλπ.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, πρέπει να υποβάλουν εργασία ατομικική ή ομαδική (ομάδες με μέγιστο αριθμό 3 ατόμων). Η εργασία θα είναι πρωτότυπη επιστημονική μελέτη ή ευρεσιτεχνία που οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα έχουν επινοήσει, επεξεργαστεί και καταγράψει και η οποία αρχικά θα υποβληθεί με την μορφή γραπτής αναλυτικής περιγραφής. Όσοι επιλεγούν από το πρώτο αυτό στάδιο, θα κληθούν να προχωρήσουν στην κατασκευή των σχεδίων (projects) που έχουν υποβάλει. Γίνονται δεκτά σχέδια από όλα τα πεδία επιστημονικής έρευνας.
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν υποψηφιότητα στον Εθνικό Διαγωνισμό, πρέπει να αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου 2012 στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΔΒΜΘ, γραπτό δοκίμιο με την πρότασή τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για Νέους Επιστήμονες μπορείτε να απευθυνθείτε στον ιστότοπο: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/indexflash.htm, ενώ οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/research/youngscientists/pdf/ysc_guidelines_en.pdf.


Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

To 2 Γενικό Λύκειο Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη έλαβε μέρος με τους μαθητές Β΄ Λυκείου Δημήτρη Μουστάκα, Νάντια Πολίτη και Ιωάννα Πρίφτη στον τοπικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών (EUSO) 2012 που διοργανώθηκε από το Α΄ και Β΄ Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Ανατολικής Αττικής και πραγματοποιήθηκε στα Εργαστήρια του 2ου Γενικού Λυκείου Παλλήνης στις 10 Δεκεμβρίου 2011.

Η συμμετοχή του Σχολείου μας ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς εκτός από τις πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις οι μαθητές μας απέσπασαν την 1η θέση στην Βιολογία με βαθμό 98%.

Η επιτυχία αυτή των μαθητών μας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία εάν αναλογιστούμε την έλλειψη εργαστηρίου φυσικών επιστημών του σχολείου μας και αποτελούν ασφαλώς παράδειγμα προς μίμηση για όλους και έρχονται ως συνέχεια της εξίσου επιτυχημένης περσινής συμμετοχής της μαθήτριάς μας Παναγιώτας Καφαράκη.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:00΄ θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια του Εργαστηρίου Πληροφορικής του 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα αναγνωσθεί τιμητικός κατάλογος που θα περιέχει τα ονόματα όσων συνέβαλαν είτε με την χορηγία τους είτε με την οικειοθελή εργασία τους σε αυτό. Αναλυτικότερα ευχαριστίες για την σημαντική προσφορά τους οφείλουμε στους εξής:
  • κ. Αλ. Βεϊόγλου (Αναπληρωτή Προϊστάμενο 2ου Γραφείου): 7 κεντρικές μονάδες, 6 οθόνες.
  • κ. Ι. Αντύπα (Δ/ντή 1ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου): 5 Η/Υ.
  • Δήμο Μαρκοπούλου: 2 Η/Υ.
  • κ. Π. Γεράσιμο (Δ/ντή 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου): 1 κεντρική μονάδα, 2 ηχεία, 1 καινούργιο πολυμηχάνημα.
  • κ. Ξ. Τζαβάρα (Καθηγητής 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου): 1 οθόνη.
  • κ. Μ. Ξιφαρά (Καθηγήτρια 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου): 1 οθόνη.
  • Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου: 2 Η/Υ, 3 οθόνες.
  • κ. Τεμπονέρα: 4 Η/Υ.
  • κ. Κ. Συρίγο: 1 Η/Υ, 1 πολυμηχάνημα, 1 ποντίκι.
  • κ. Ι. Παυλάκη: Τοποθέτηση-Μηχανογράνωση Η/Υ, δομημένη καλωδίωση, συνδεσμολογία τερματικών και δικτύου (με την σημαντική βοήθεια των μαθητών της Γ΄ Λυκείου Γιώργου Κονταξή και Γρηγόρη Πατέλη).
Τέλος, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον Δήμο Μαρκοπούλου τόσο για την χορήγηση όλων των απαραίτητων αναλώσιμων υλικών όσο και για την ηθική και ουσιαστική συμπαράσταση καθ' όλη την διάρκεια δημιουργίας του Εργαστηρίου.
    Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση γονέων από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

    To 2o Γενικό Λύκειο Μαρκοπούλου-Πόρτο Ράφτη συμμετέχει ενεργά στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Μαρκοπούλου αναφορικά με την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου για την στήριξη των ευαίσθητων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων του δήμου μας.

    Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

    Ο σύλλογος διδακσόντων του 2ου Γενικού Λυκείου Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη σας ενημερώνει ότι την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση γονέων στις 12:30΄.

    Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ


    Στο 2ο Γενικό Λύκειο Μαρκοπούλου-Πόρτο Ράφτη, μετά το Εργαστήριο Πληροφορικής για το οποίο θα γίνει εκτενέστερα λόγος μετά την πλήρη ολοκλήρωσή του, γίνονται επίσης προσπάθειες δημιουργίας Σχολικής Βιβλιοθήκης.

    Στους άμεσους στόχους μας είναι η προμήθεια ενός σημαντικού αριθμού εγχειριδίων αναφοράς (λεξικών, γραμματικών, παιδαγωγικών, ψυχολογικών, κ.λπ.) που θα διευκολύνουν και θα εμπλουτίσουν σημαντικά την καθημερινή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτά θα πλαισιωθούν από τα βιβλία ποικίλου περιεχομένου (ιστορικού, λογοτεχνικού, κ.λπ.) που ήδη διαθέτουμε, βρίσκονται σε διαδικασία καταγραφής και ευελπιστούμε να συμβάλλουν στην ψυχαγωγία και την εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της εκπαιδευτικής και μαθητικής μας κοινότητας.

    Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τόσο τον Δήμο Μαρκοπούλου όσο και τους ιδιώτες, όπως η κ. Σκουλή, που είτε έχουν εκφράσει την διάθεση είτε έχουν ήδη δωρίσει σημαντικό αριθμό βιβλίων που θα συντελέσουν στον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης μας.

    Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

    Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και ώρα 16:00΄πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου η προγραμματισμένη ενημέρωση γονέων του 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου. Στα πλαίσια αυτής οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον διευθυντή και τους καθηγητές του Λυκείου για θέματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία στην οποία εμπλέκονται τα παιδιά τους.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πληροφόρησή τους σχετικά με τα μαθήματα της Α΄ Λυκείου και τις γενικότερες αλλαγές που θα εφαρμοστούν από την φετινή σχολική χρονιά ενώ είχαν μια πρώτη επαφή και με το νέο μάθημα των "projects".

    Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς οι γονείς εκτός από την ενημέρωσή τους είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν και διάφορα ερωτήματα εκφράζοντας έτσι τις θέσεις και τις ανησυχίες τους για ποικίλα εκπαιδευτικά ζητήματα με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

    Αμοιβαίος στόχος τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών είναι η κατά το δυνατό πληρέστερη καλλιέργεια των νεαρών μαθητών και η διαμόρφωσή τους σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θα έχουν τα εχέγγυα να διεκδικήσουν με αξιώσεις την επίτευξη των επαγγελματικών - και όχι μόνο - στόχων τους. Η μεταξύ τους λοιπόν συνεργασία και συχνή επικοινωνία είναι όχι μόνο θεμιτή αλλά και επιβεβλημένη.

    Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

    ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ VS ΜΑΘΗΤΕΣ = 2


     Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη σχολική εκδρομή του 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη.  Στα πλαίσια αυτής και συγκεκριμένα αμέσως πριν την έναρξή της διεξήχθη στον προαύλειο χώρο του Σχολείου μας ένας - μάλλον - πρωτότυπος ποδοσφαιρικός αγώνας (6 Χ 6) ανάμεσα στους καθηγητές (και του φύλακα) και τους μαθητές. Την επιτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, αναμέτρηση παρακολούθησε το σύνολο των μαθητών και καθηγητών του Σχολείου οι οποίοι και δημιούργησαν μια εορταστική ατμόσφαιρα γεμάτη νεανική ζωντάνια και κέφι.

    Για την ιστορία ο αγώνας έληξε με καθαρή νίκη των μαθητών με σκορ 4 : 1. Οι μαθητές προηγήθηκαν νωρίς με 1 : 0 αλλά γρήγορα οι καθηγητές απάντησαν (με γκολ του διευθυντή στο αριστερό Γ) για να ακολουθήσουν άλλα 3 γκολ από πλευράς μαθητών.

    Παιχνίδια όπως το παραπάνω αναδεικνύουν την σχέση που μπορεί και πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εμπλεκόμενους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προκειμένου όλοι μαζί συνεργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν από κοινού τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να κινηθούν προς την επίτευξη των εκπαιδευτικών τους στόχων.

    Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

    ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2011-2012

    1) ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 
    (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
    Από το βιβλίο «Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» της Γ τάξης Ενιαίου Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Α. Βακάλη, Η. Γιαννόπουλου, Ν. Ιωαννίδη, Χ. Κοίλια, Κ. Μάλαμα, Ι. Μανωλόπουλου, Π. Πολίτη, έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
    1. Ανάλυση προβλήματος
    1.1 Η έννοια πρόβλημα.
    1.2 Κατανόηση προβλήματος.
    1.3 Δομή προβλήματος.
    1.4 Καθορισμός απαιτήσεων.
    1.5 Κατηγορίες προβλημάτων.
    1.6 Πρόβλημα και υπολογιστής.
    2. Βασικές Έννοιες Αλγορίθμων
    2.1 Τι είναι αλγόριθμος.
    2.3 Περιγραφή και αναπαράσταση αλγορίθμων.
    2.4 Βασικές συνιστώσες/ εντολές ενός αλγορίθμου.
      2.4.1 Δομή ακολουθίας.
      2.4.2 Δομή Επιλογής.
      2.4.3 Διαδικασίες πολλαπλών επιλογών. (αφαιρείται η τελευταία πρόταση της σελ.36 "Αν οι διαφορετικές επιλογές...στο παράδειγμα που ακολουθεί", που αναφέρεται στην πολλαπλή επιλογή, καθώς και το Παράδειγμα 5. Επιλογή ορίων, σελ.37)
      2.4.4 Εμφωλευμένες Διαδικασίες.
      2.4.5 Δομή Επανάληψης.
    3. Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι
    3.1 Δεδομένα
    3.2 Αλγόριθμοι + Δομές Δεδομένων  = Προγράμματα
    3.3 Πίνακες
    3.4 Στοίβα
    3.5 Ουρά
    3.6 Αναζήτηση
    3.7 Ταξινόμηση
    6. Εισαγωγή στον προγραμματισμό
    6.1 Η έννοια του προγράμματος.
    6.2 Ιστορική αναδρομή.
      6.2.1 Γλώσσες μηχανής.
      6.2.2 Συμβολικές γλώσσες ή γλώσσες χαμηλού επιπέδου.
      6.2.3 Γλώσσες υψηλού επιπέδου.
      6.2.4 Γλώσσες 4ης γενιάς.
    6.3 Φυσικές και τεχνητές γλώσσες.
    6.4 Τεχνικές σχεδίασης προγραμμάτων.
      6.4.1 Ιεραρχική σχεδίαση προγράμματος.
      6.4.2 Τμηματικός προγραμματισμός.
      6.4.3 Δομημένος προγραμματισμός.
    6.7 Προγραμματιστικά περιβάλλοντα.
    7. Βασικά στοιχεία προγραμματισμού.
    7.1 Το αλφάβητο της ΓΛΩΣΣΑΣ.
    7.2 Τύποι δεδομένων.
    7.3 Σταθερές.
    7.4 Μεταβλητές.
    7.5 Αριθμητικοί τελεστές.
    7.6 Συναρτήσεις.
    7.7 Αριθμητικές εκφράσεις.
    7.8 Εντολή εκχώρησης.
    7.9 Εντολές εισόδου-εξόδου.
    7.10 Δομή προγράμματος.
    8. Επιλογή και επανάληψη
    8.1 Εντολές Επιλογής
    8.1.1 Εντολή ΑΝ
    8.2 Εντολές επανάληψης
    8.2.1 Εντολή ΟΣΟ...ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ
    8.2.2 Εντολή ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ
    8.2.3 Εντολή ΓΙΑ...ΑΠΟ...ΜΕΧΡΙ
    9. Πίνακες
    9.1 Μονοδιάστατοι πίνακες.
    9.2 Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται πίνακες.
    9.3 Πολυδιάστατοι πίνακες.
    9.4 Τυπικές επεξεργασίες πινάκων.
    10. Υποπρογράμματα
    10.1 Τμηματικός προγραμματισμός.
    10.2 Χαρακτηριστικά των υποπρογραμμάτων.
    10.3 Πλεονεκτήματα του τμηματικού προγραμματισμού.
    10.4 Παράμετροι.
    10.5 Διαδικασίες και συναρτήσεις.
      10.5.1 Ορισμός και κλήση συναρτήσεων.
      10.5.2 Ορισμός και κλήση διαδικασιών.
      10.5.3 Πραγματικές και τυπικές παράμετροι.
    Οι ενότητες 3.4 και 3.5 εξετάζονται μόνο ως θεωρία.
    Σημείωση
    Οι μαθητές θα μπορούν να διατυπώνουν τις λύσεις των ασκήσεων των εξετάσεων είτε σε οποιαδήποτε μορφή παράστασης αλγορίθμου είτε σε «ΓΛΩΣΣΑ», όπως αυτή ορίζεται και χρησιμοποιείται στο διδακτικό εγχειρίδιο. Ασκήσεις ή παραδείγματα του βιβλίου μαθητή ή του τετραδίου μαθητή που χρησιμοποιούν την ΕΠΙΛΕΞΕ, η οποία έχει εξαιρεθεί, θα αντιμετωπιζονται με τη χρήση άλλης δομής επιλογής.

    2) ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)

    Ι. ΔΙΔΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    Από το βιβλίο «Αρχαία Ελληνικά, Φιλοσοφικός Λόγος», Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης, των Μ. Κοπιδάκη, Δ. Λυπουρλή, κ.ά., έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.

    Α. Εισαγωγή:

    Ι. Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ:
    - σ. 34-39 (Κεφ. Δ2: Οι φιλοσοφικές ιδέες του Σωκράτη. Διαλεκτική, μαιευτική, ειρωνεία. Η αναζήτηση των ορισμών, η επαγωγική μέθοδος και η ηθική.
    - Κεφ. Δ3 : Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη).
    ΙΙ. Ο ΠΛΑΤΩΝ:
    - σ. 40-42 (κεφ. Ε1: Ο βίος του).
    ΙΙΙ. Πλάτωνος Πρωταγόρας:
    α) σ. 49-52 (Α. Η διάρθρωση του διαλόγου και τα πρόσωπα: «Εισαγωγή…» έως και «Η απάντηση του Πρωταγόρα…»)
    β) σ. 56-57 (Β. Η φιλοσοφική σημασία του διαλόγου).
    IV. Πλάτωνος Πολιτεία: Εισαγωγή στην Πολιτεία
    α) σ. 92-93 (1. Νεανικές φιλοδοξίες και απογοητεύσεις, 2. Η συγγραφή της Πολιτείας και 3. Η σκηνοθεσία και τα πρόσωπα του διαλόγου)
    β) σ. 96-102 (6. Οι τρεις τάξεις, 8. Η αγωγή των φυλάκων, 12. Οι φιλόσοφοι-βασιλείς, 13. Η δικαιοσύνη και 14. Οι φαύλες πολιτείες).
    γ) σ. 113 (Η αλληγορία του σπηλαίου).
    V. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Βίος και έργα):
    α) σ. 139-141 («Πότε και πού γεννήθηκε ο Αριστοτέλης-Λίγα λόγια για την καταγωγή του» και «Ο Αριστοτέλης στην Ακαδημία του Πλάτωνα: μαθητής πρώτα, δάσκαλος στη συνέχεια»).
    β) σ. 145-149 («Ο Αριστοτέλης στη Μακεδονία: δάσκαλος του Αλεξάνδρου», «Επιστροφή του Αριστοτέλη στην Αθήνα: αρχίζει η τρίτη περίοδος της φιλοσοφικής του δραστηριότητας. Ο Αριστοτέλης διδάσκει στο Λύκειο» και «Ο Αριστοτέλης εγκαταλείπει οριστικά την Αθήνα-Το τέλος της ζωής του»).
    VI. Αριστοτέλη Ηθικά Νικομάχεια, σ. 151-153
    VII. Αριστοτέλη Πολιτικά, σ. 178-179

    Β. ΚΕΙΜΕΝΑ:

    Ι. ΠΛΑΤΩΝ
    Πρωταγόρας: οι ενότητες 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 7.
    Πολιτεία: οι ενότητες 11, 12 και 13
    ΙΙ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
    Ηθικά Νικομάχεια: οι ενότητες: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 10.
    Πολιτικά: οι ενότητες: 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 και 20.

    ΙΙ. ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

    1. ΚΕΙΜΕΝΟ
    Αδίδακτο πεζό κείμενο αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων της αττικής διαλέκτου.
    2. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ - ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ
    α. Η ύλη που περιλαμβάνεται στα βιβλία του Γυμνασίου «Αρχαία Ελληνική Γλώσσα» Α΄, Β΄, Γ΄ Γυμνασίου, έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
    β. Ολόκληρη η ύλη που περιλαμβάνεται στο βιβλίο της Α΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου «Εγχειρίδιο Γλωσσικής Διδασκαλίας», έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011 (ενότητες 1 - 21).

    3) ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ)
    Από το βιβλίο «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» της Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου των Λιανού Θ., Παπαβασιλείου Α. και Χατζηανδρέου Α. έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2012.
    Κεφ. 1: Βασικές Οικονομικές Έννοιες, εκτός των παραγράφων 6 και 13.
    Κεφ. 2: Η ζήτηση των αγαθών.
    Κεφ. 3: Η παραγωγή της επιχείρησης και το κόστος, εκτός των παραγράφων 5, 6, 7, 8 και 9 που αναφέρονται στο κόστος παραγωγής.
    Κεφ. 4: Η προσφορά των αγαθών.
    Κεφ. 5: Ο Προσδιορισμός των τιμών, εκτός της παραγράφου 6.
    Οι ερωτήσεις και οι ασκήσεις που αντιστοιχούν στα προαναφερόμενα κεφάλαια.

    4) ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
    (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
    Από το βιβλίο «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών» της Γ τάξης Ενιαίου Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Δ. Μπουραντά, Α. Βάθη, Χ. Παπακωνσταντίνου, Π. Ρεκλείτη, έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
    Κεφάλαιο 1: Επιχειρήσεις και Οργανισμοί
    1.2 Η Επιχείρηση (σ. 25-29)
    1.3 Λειτουργίες της Επιχείρησης (σ. 30-34)
    1.4 Η Επιχείρηση και το Περιβάλλον της (σ. 34-37)
    1.5 Η Αποτελεσματικότητα των Επιχειρήσεων (σ. 37-43)
    Κεφάλαιο 2: Η Επιστήμη της Διοίκησης των Επιχειρήσεων
    2.1 Εισαγωγικές Έννοιες (σ. 55)
    2.2 Οργάνωση και Διοίκηση (σ. 56-63)
    Κεφάλαιο 3: Διοικητικές Λειτουργίες3.3. Διεύθυνση (σ. 123-156) (σ.σ. Προστέθηκαν σελίδες σε σχέση με το έτος 2010-2011)
    3.3.1 Ηγεσία - Βασικές έννοιες
    3.3.2 Παρακίνηση
    3.3.3. Δυναμική Ομάδων
    3.3.4 Επικοινωνία

    5) ΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

    Από το βιβλίο ‘’Βιολογία’’ της Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου Γενικής Παιδείας των Αδαμαντιάδου Σ. κ.ά., όπως αυτό αναμορφώθηκε από τους Καλαϊτζιδάκη Μ. και Πανταζίδη Γ., έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.

    Κεφάλαιο 1
    «Άνθρωπος και Υγεία», εκτός από τις σελίδες 19-21 (Πολλαπλασιασμός των ιών) της ενότητας 1.2, την υποενότητα 1.3.3 (Προβλήματα στη δράση του ανοσοβιολογικού συστήματος), καθώς και τις ενότητες 1.4 (Καρκίνος) και 1.5 (Ουσίες που προκαλούν εθισμό).
    Κεφάλαιο 2
    «Άνθρωπος και Περιβάλλον», εκτός από την υποενότητα 2.2.3 (Η έννοια της παραγωγικότητας), την ενότητα 2.4 (εισαγωγή- σελίδες 92-94) και τις υποενότητες 2.4.1 (Άνθρωπος και περιβαλλοντικά προβλήματα), 2.4.2 (Μείωση της βιοποικιλότητας) και τη σελίδα 112 (Ρύπανση του εδάφους και Ηχορύπανση) της υποενότητας 2.4.4.
    Κεφάλαιο 3
    «Εξέλιξη»: μόνο την Εισαγωγή 3.1 (σελίδες 119-131)

    Σημείωση
    Στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη δεν περιλαμβάνονται τα παραθέματα, τα οποία σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα επιπλέον πληροφόρησης των μαθητών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, οι πίνακες, τα μικρά ένθετα κείμενα σε πλαίσιο και οι προτάσεις για συνθετικές-δημιουργικές εργασίες των μαθητών.

    6) ΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
    Από το βιβλίο ‘’Βιολογία’’ της Γ’ τάξης του Ενιαίου Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης των Αλεπόρου-Μαρίνου Β., Αργυροκαστρίτη Α., Κομητοπούλου Α., Πιαλόγλου Π., Σγουρίτσα Β., έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
    Κεφάλαιο 1 «Το γενετικό υλικό».
    Κεφάλαιο 2 «Αντιγραφή, έκφραση και ρύθμιση της γενετικής πληροφορίας».
    Κεφάλαιο 4 «Τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA».
    Κεφάλαιο 5 «Μενδελική κληρονομικότητα».
    Κεφάλαιο 6 «Μεταλλάξεις».
    Κεφάλαιο 7 «Αρχές και μεθοδολογία της Βιοτεχνολογίας» εκτός από την ενότητα ‘ ‘Η παραγωγή της πενικιλίνης αποτελεί σημαντικό σταθμό στην πορεία της Βιοτεχνολογίας’’
    Κεφάλαιο 8 «Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική» εκτός από τις ενότητες ‘‘Εμβόλια’’ και ‘‘Αντιβιοτικά’’.
    Κεφάλαιο 9 «Εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας στη γεωργία και την κτηνοτροφία».
    Σημείωση
    Στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη δεν περιλαμβάνονται:
    α) Τα ένθετα - παραθέματα, τα οποία σκοπό έχουν να δώσουν τη δυνατότητα επιπλέον πληροφόρησης των μαθητών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, σε θέματα που αναδεικνύουν τη σχέση της επιστήμης της Βιολογίας και των εφαρμογών της με όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.
    β) Οι χημικοί τύποι, οι οποίοι συνοδεύουν το κείμενο και συμβάλλουν στην κατανόησή του, σε καμία όμως περίπτωση δεν απαιτείται η απομνημόνευσή τους.
    γ) Όσα αναφέρονται υπό τον τίτλο ‘’Ας ερευνήσουμε …’’, στο τέλος κάθε κεφαλαίου και τα οποία αποτελούν προτάσεις για συνθετικές-δημιουργικές εργασίες των μαθητών

    7) ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)

    Από το βιβλίο «Ηλεκτρολογία» της Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Α. Βιδιαδάκη, Χ. Κανελλόπουλου, Α. Μπινιάρη, Γ. Χατζαράκη, έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
    1. Ηλεκτρικά κυκλώματα – Μετρήσεις
    1-1 Νόμος του Ohm.
    1-2 Νόμοι του Kirchoff.
    1-3 Βασικές εφαρμογές του νόμου του Ohm και των νόμων του Kirchoff.
      1-3-1 Συνδεσμολογία αντιστάσεων.
      1-3-2 Συνδεσμολογία πηγών τάσης.
      1-3-3 Διαιρέτες τάσης και ρεύματος.
    1-4 Εναλλασσόμενο ρεύμα.
    1-5 Παραγωγή εναλλασσόμενου ρεύματος – εναλλασσόμενης τάσης.
    1-6 Ενεργός ένταση και ενεργός τάση.
    1-7 Διανυσματική παράσταση εναλλασσόμενου ρεύματος
    1-8 Βασικά κυκλώματα στο εναλλασσόμενο ρεύμα.
      1-8-1 Ωμική αντίσταση στο Ε. Ρ.
      1-8-2 Πηνίο στο Ε. Ρ.
      1-8-3 Πυκνωτής στο Ε. Ρ.
    1-9 Σύνθετα κυκλώματα – Σύνθετη αντίσταση.
      1-9-1 Κύκλωμα RL σε σειρά.
      1-9-2 Κύκλωμα RLC σε σειρά – Συντονισμός σειράς.
    1-10 Ισχύς στο εναλλασσόμενο ρεύμα.
    4. Ηλεκτρονικά
    Γενικά:
    4-1 Ηλεκτρική Αγωγιμότητα.
    4-2 Αγωγιμότητα των ημιαγωγών.
      4-2-1 Ενδογενείς ή αυτοτελείς ημιαγωγοί.
      4-2-2 Ημιαγωγοί πρόσμιξης.
    4-3 Επαφή p-n.
      4-3-1 Πόλωση της επαφής p-n.
      4-3-2 Χαρακτηριστική καμπύλη της επαφής p-n.
    4-4 Κρυσταλλοδίοδος επαφής.
    4-5 Εφαρμογές των διόδων.
      4-5-1 Μετατροπή της εναλλασσόμενης τάσης (ac) σε συνεχή τάση (dc).
      4-5-2 Οπτικοηλεκτρονικές διατάξεις.
    4-6 Κρυσταλλοτρίοδος (transistor)
      4-6-1 Λειτουργία του τρανζίστορ
    4-7 Ενισχυτής
      4-7.1 Χαρακτηριστικά ενισχυτών
    4-10 Ολοκληρωμένα κυκλώματα (Integrated Circuits, IC).
    4-11 Ερωτήσεις – Ασκήσεις (όσες αντιστοιχούν στην ύλη).
    4-12 Ψηφιακά Ηλεκτρονικά (Digital Electronics).
    4-13 Πραγματοποίηση ψηφιακών κυκλωμάτων.
    4-14 Συστήματα αρίθμησης.
    4-16 Άλγεβρα Boole.
    4-17 Λογικές Πύλες (Gates).
    Σημείωση
    Στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη συμπεριλαμβάνονται οι εφαρμογές, οι ερωτήσεις, οι ασκήσεις και τα προβλήματα, που αντιστοιχούν στην παραπάνω διδακτέα-εξεταστέα ύλη και που περιέχονται στο βιβλίο της «Ηλεκτρολογίας».

     8) ΙΣΤΟΡΙΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
    Από το βιβλίο «Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου κόσμου (από το 1815 έως σήμερα) της Γ τάξης Γενικού Λυκείου και Δ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου των& Ιωάννη Κολιόπουλου, Κων/νου Σβολόπουλου, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Θεόδωρου Νημά και Χάριτος Σχολινάκη-Χελιώτη, έκδοση Ο.Ε.Δ.Β 2011:
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α : Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ (1815-1871).
    1. Το Συνέδριο Ειρήνης της Βιέννης (1814-1815) σ. 9-12
    2. Τα εθνικά και φιλελεύθερα κινήματα στην Ευρώπη σ. 13-15
    3. Η Ελληνική Επανάσταση του 1821-
        Ένα μήνυμα ελευθερίας για την Ευρώπη σ. 16-33
    4. Το ελληνικό κράτος και η εξέλιξή του (1830-1881) σ. 34-37
    5. Το Ανατολικό Ζήτημα και ο Κριμαϊκός Πόλεμος σ. 38-40
    6. Η Βιομηχανική Επανάσταση σ. 41-43
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β : ΑΠΟ ΤΟΝ 19ο ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ (1871-1914).
    1. Η ακμή της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας σ. 53-56
    3. Προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας σ. 60-62
    4. Εθνικά κινήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σ. 63-67
    5. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913) σ. 68-73
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ : Ο Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ
    σ.75-96
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ : Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
    1. Η δεκαετία 1920-1930  σ. 97-100
    2. Εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα (1923-1930) σ. 101-103
    3. Η διεθνής οικονομική κρίση και οι συνέπειές της σ. 104-105
    4. Η Ελλάδα κατά την κρίσιμη δεκαετία 1930-1940 σ. 106-108
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε : Ο Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
    σ. 111-138
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: Ο ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
    σ.139-165

    9) ΙΣΤΟΡΙΑ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
    Από το βιβλίο “Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας” της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης των Γ. Μαργαρίτη, Αγ. Αζέλη, Ν. Ανδριώτη, Θ. Δετοράκη, Κ. Φωτιάδη, έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
    Ι. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
    Γ. Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20ο αιώνα, σ. 42-54
    ΙΙ. Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1936)
    Β. Χειραφέτηση και αναμόρφωση (1844-1880), σ. 70-79
    Γ. Δικομματισμός και εκσυγχρονισμός (1880-1909), σ. 80-88
    Δ. Ανανέωση-Διχασμός (1909-1922), σ. 89-98
    ΙΙΙ. ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1930)
    Πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά το 19ο αιώνα, σ. 116
    Πρόσφυγες στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, σ. 137
    Α. Προσφυγικά ρεύματα κατά την περίοδο 1914-1922, σ. 138-143
    Β. Μικρασιατική καταστροφή, σ. 144-152
    Γ. Η αποκατάσταση των προσφύγων, σελ. 153-159
    Δ. Η αποζημίωση των ανταλλαξίμων και η ελληνοτουρκική προσέγγιση, σ. 160-162
    Ε. Η ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα, σ. 163-169
    ΙV. ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.
    Ε. Η περίοδος της αυτονομίας και η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σ. 206-220
    V. ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
    Δ. Ο Παρευξείνιος Ελληνισμός το 19ο και 20ο αιώνα, σ. 245-254.

    10) ΛΑΤΙΝΙΚΑ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
    Από το βιβλίο "Λατινικά" της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης των Μ. Πασχάλη- Γ. Σαββαντίδη,  έκδ. Ο.Ε.Δ.Β. 2011

    Κείμενα - Γραμματική - Συντακτικό

    Τα κείμενα των ενοτήτων 21-50, εκτός των ενοτήτων 22,26,33,35,39 και 50, από τις οποίες θα διδαχθούν μόνο τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα.
    Τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα που περιλαμβάνονται σ' όλες τις ενότητες (21-50) του διδακτικού εγχειριδίου της τάξης αυτής.
    Επίσης, στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη συμπεριλαμβάνονται τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα που περιέχονται και στις είκοσι ενότητες του βιβλίου "Λατινικά" της Β΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου των Μ. Πασχάλη - Γ. Σαββαντίδη, έκδ. Ο.Ε.Δ.Β. 2011.

    11) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (ΘΕΤΙΚΗΣ/ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
    Από το βιβλίο «Μαθηματικά» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Ανδρεαδάκη Στ., κ.ά., έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
    ΜΕΡΟΣ Α
    Κεφάλαιο 2: Μιγαδικοί αριθμοί
    Παρ. 2.1 Η έννοια του Μιγαδικού Αριθμού.
    Παρ. 2.2 Πράξεις στο σύνολο C των Μιγαδικών.
    Παρ. 2.3 Μέτρο Μιγαδικού Αριθμού.
    ΜΕΡΟΣ Β
    Κεφάλαιο 1: Όριο - Συνέχεια συνάρτησης
    Παρ. 1.1 Πραγματικοί αριθμοί.
    Παρ. 1.2 Συναρτήσεις.
    Παρ. 1.3 Μονότονες συναρτήσεις- Αντίστροφη συνάρτηση.
    Παρ. 1.4 Όριο συνάρτησης στο Χο
    Παρ. 1.5 Ιδιότητες των ορίων, χωρίς τις αποδείξεις της υποπαραγράφου "Τριγωνομετρικά όρια"
    Παρ. 1.6 Μη πεπερασμένο όριο στο Χο.
    Παρ. 1.7 Όρια συνάρτησης στο άπειρο.
    Παρ. 1.8 Συνέχεια συνάρτησης.
    Κεφάλαιο 2: Διαφορικός Λογισμός
    Παρ. 2.1 Η έννοια της παραγώγου, χωρίς την υποπαράγραφο "Κατακόρυφη εφαπτομένη"
    Παρ. 2.2 Παραγωγίσιμες συναρτήσεις- Παράγωγος συνάρτηση.
    Παρ. 2.3 Κανόνες παραγώγισης, χωρίς την απόδειξη του θεωρήματος που αναφέρεται στην παράγωγο γινομένου συναρτήσεων.
    Παρ. 2.4 Ρυθμός μεταβολής.
    Παρ. 2.5 Θεώρημα Μέσης Τιμής Διαφορικού Λογισμού.
    Παρ. 2.6 Συνέπειες του Θεωρήματος Μέσης Τιμής.
    Παρ. 2.7 Τοπικά ακρότατα συνάρτησης, χωρίς το θεώρημα της σελίδας 264 (κριτήριο της 2ης παραγώγου).
    Παρ. 2.8 Κυρτότητα - Σημεία καμπής συνάρτησης. (Θα μελετηθούν μόνο οι συναρτήσεις που είναι δύο, τουλάχιστον, φορές παραγωγίσιμες στο εσωτερικό του πεδίου ορισμού τους).
    Παρ. 2.9 Ασύμπτωτες - Κανόνες De l’ Hospital.
    Παρ. 2.10 Μελέτη και χάραξη της γραφικής παράστασης μιας συνάρτησης.
    Κεφάλαιο 3: Ολοκληρωτικός Λογισμός
    Παρ. 3.1 Αόριστο ολοκλήρωμα. (Μόνο η υποπαράγραφος "Αρχική συνάρτηση" που θα συνοδεύτεται από πίνακα παραγουσών συναρτήσεων η οποίος θα περιλαμβάνεται στις διδακτικές οδηγίες)
    Παρ. 3.4 Ορισμένο ολοκλήρωμα
    Παρ. 3.5. Η συνάρτηση F(x) =
    Παρ. 3.7 Εμβαδόν επιπέδου χωρίου, χωρίς την εφαρμογή 3 της σελίδας 348.
    Παρατηρήσεις
    - Η διδακτέα - εξεταστέα ύλη θα διδαχτεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ι.
    - Τα θεωρήματα, οι προτάσεις, οι αποδείξεις και οι ασκήσεις που φέρουν αστερίσκο δε διδάσκονται και δεν εξετάζονται.
    - Οι εφαρμογές και τα παραδείγματα των βιβλίων δεν εξετάζονται ούτε ως θεωρία ούτε ως ασκήσεις. Μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν ως προτάσεις για τη λύση ασκήσεων ή την απόδειξη άλλων προτάσεων.
    - Εξαιρούνται από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη οι εφαρμογές και οι ασκήσεις που αναφέρονται σε λογαρίθμους με βάση διαφορετική του e και του 10.

    12) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
    Από το βιβλίο “Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής” της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Λ. Αδαμόπουλου κ.ά., έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.

    Κεφάλαιο 1: Διαφορικός Λογισμός

    Παρ. 1.1. Συναρτήσεις.
    Παρ. 1.2. Η έννοια της παραγώγου.
    Παρ. 1.3. Παράγωγος συνάρτησης
    Παρ. 1.4 Εφαρμογές των Παραγώγων, χωρίς το κριτήριο της 2ης παραγώγου.

    Κεφάλαιο 2 Στατιστική

    Παρ. 2.1 Βασικές έννοιες
    Παρ. 2.2 Παρουσίαση Στατιστικών Δεδομένων, χωρίς την υποπαράγραφο "Κλάσεις άνισου πλάτους".
    Παρ. 2.3 Μέτρα Θέσης και Διασποράς, χωρίς τις υποπαραγράφους "Εκατοστημόρια", “Επικρατούσα τιμή” και "Ενδοτεταρτημοριακό εύρος".

    Κεφάλαιο 3 Πιθανότητες

    Παρ. 3.1 Δειγματικός Χώρος-Ενδεχόμενα.
    Παρ. 3.2 Έννοια της Πιθανότητας.
    Παρατηρήσεις
    Η διδακτέα-εξεταστέα ύλη θα διδαχτεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ι.
    Τα θεωρήματα, οι προτάσεις, οι αποδείξεις και οι ασκήσεις που φέρουν αστερίσκο δε διδάσκονται και δεν εξετάζονται.
    Οι εφαρμογές και τα παραδείγματα των βιβλίων δεν εξετάζονται ούτε ως θεωρία ούτε ως ασκήσεις. Μπορούν, όμως, να χρησιμοποιηθούν ως προτάσεις για τη λύση ασκήσεων ή την απόδειξη άλλων προτάσεων.
    Οι τύποι 2 και 4 των σελίδων 93 και 94 του βιβλίου «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» θα δίνονται στους μαθητές τόσο κατά τη διδασκαλία όσο και κατά την εξέταση θεμάτων, των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί τη χρήση τους.

    13) ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
    Στη διδακτέα- εξεταστέα ύλη του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ΄ τάξης  Γενικού Λυκείου  περιλαμβάνονται τα  εγχειρίδια:

    1. Έκφραση-Έκθεση Τεύχος Γ΄ της  Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου των Χ. Τσολάκη κ.ά., έκδοση ΟΕΔΒ 2011, εκτός από τα εξής:

    • Η ενότητα: Η πειθώ στο δικανικό λόγο
    • Η ενότητα: Η Ιστορία του δοκιμίου
    • To κεφάλαιο: Ερευνητική Εργασία  

    2. Έκφραση-Έκθεση για το Γενικό Λύκειο - Θεματικοί Κύκλοι των Α΄, Β΄, Γ΄ τάξεων  Γενικού Λυκείου και Γλωσσικές Ασκήσεις για το Γενικό Λύκειο

    Στόχος της αξιολόγησης του μαθητή στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας είναι γενικότερα η συνολική αποτίμηση των γλωσσικών του δεξιοτήτων (ως πομπού και ως δέκτη).
    Συγκεκριμένα:
    Ι.  ΔΙΑΒΑΖΩ / ΚΑΤΑΝΟΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ 
    1. Ο μαθητής απαντά γραπτά σε ερωτήσεις που αφορούν ένα κείμενο.
    α)  Όσον αφορά το περιεχόμενο ενός κειμένου, επιδιώκεται ο μαθητής να είναι σε θέση να κατανοεί το περιεχόμενο του κειμένου, και συγκεκριμένα :
    ·  να διακρίνει:
    -  τους τρόπους πειθούς (επίκληση στη λογική, επίκληση στο συναίσθημα του δέκτη, επίκληση στο ήθος, επίκληση στην αυθεντία)
    -  τα μέσα πειθούς (επιχειρήματα και τεκμήρια κ.ά.)
    -  το είδος της συλλογιστικής πορείας (παραγωγική-επαγωγική) μιας παραγράφου ή ενός κειμένου
    ·   να διακρίνει τους τρόπους και τα μέσα πειθούς:
    -  στη διαφήμιση
    -  στον πολιτικό λόγο
    -  στον επιστημονικό λόγο
    ·  να αξιολογεί τα μέσα πειθούς, και συγκεκριμένα:
    -  να ελέγχει την αλήθεια, την εγκυρότητα και την ορθότητα ενός επιχειρήματος
    -  να ελέγχει την αξιοπιστία των τεκμηρίων
    ·  να διακρίνει την πειθώ από την προπαγάνδα
    · να διακρίνει το είδος του δοκιμίου, με βάση:
    - την οργάνωση / δομή (συνειρμική-λογική)
    - τον σκοπό (απόδειξη μιας θέσης - ελεύθερος στοχασμός)
    - την οπτική (υποκειμενική-αντικειμενική)
    - τη γλώσσα του (ποιητική, αναφορική λειτουργία) κ.ά.
    · να αναγνωρίζει ορισμένα χαρακτηριστικά του δοκιμίου, όπως είναι ο υποκειμενισμός, ο αντιδιδακτισμός, ο κοινωνικός χαρακτήρας, ο εξομολογητικός τόνος κ.ά.
    · να διακρίνει το δοκίμιο από άλλα συγγενή είδη του λόγου, όπως το άρθρο και την επιφυλλίδα
    · να εντοπίζει σε ένα κείμενο (δοκίμιο/άρθρο /επιφυλλίδα κ.ά.):
    - το θέμα
    - την άποψη του συγγραφέα
    - τα μέσα πειθούς που χρησιμοποιεί για να τεκμηριώσει την άποψή του
    - τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος κ.ά.
    ·  να διακρίνει σε ένα κείμενο το καίριο και το ουσιώδες από τη λεπτομέρεια και το επουσιώδες.
    β)  Όσον αφορά την οργάνωση / δομή ενός κειμένου επιδιώκεται ο μαθητής να είναι σε θέση:
    · να εντοπίζει τα βασικά μέρη (πρόλογο, κύριο μέρος, επίλογο) ενός κειμένου
    · να χωρίζει το κείμενο σε παραγράφους/νοηματικές ενότητες
    · να αναγνωρίζει τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται η συνεκτικότητα και η συνοχή ενός κειμένου (διαρθρωτικές λέξεις, φράσεις κ.ά.)
    · να επισημαίνει τους τρόπους με τους οποίους οργανώνονται οι παράγραφοι π.χ. με αιτιολόγηση, με σύγκριση και αντίθεση, με ορισμό, με διαίρεση, με παράδειγμα κ.ά.
    · να διακρίνει την οργάνωση/δομή ενός κειμένου (λογική ή συνειρμική οργάνωση, παραγωγική ή επαγωγική συλλογιστική πορεία κ.ά.).
    γ)  Όσον αφορά τη γλώσσα ενός κειμένου (λεξιλόγιο, στίξη, μορφοσυντακτικά φαινόμενα, γλωσσικές ποικιλίες, λειτουργίες της γλώσσας, ύφος κ.ά.) επιδιώκεται ο μαθητής να είναι σε θέση:
    · να εντοπίζει και να αιτιολογεί επιλογές του πομπού οι οποίες αφορούν τη χρήση:
    - ενεργητικής ή παθητικής φωνής
    - συγκεκριμένου ρηματικού τύπου (προσώπου/χρόνου/έγκλισης)
    - μακροπερίοδου ή μη λόγου
    - παρατακτικού ή υποτακτικού λόγου
    - ρηματικών ή ονοματικών συνόλων
    - αναφορικής ή  ποιητικής λειτουργίας της γλώσσας
    - των σημείων της στίξης
    - λόγιων ή λαϊκών λέξεων, ειδικού λεξιλογίου, όρων κ.ά.
    · να αιτιολογεί την ορθογραφία λέξεων
    · να ερμηνεύει λέξεις
    · να αξιολογεί την ακρίβεια και τη σαφήνεια του λεξιλογίου
    · να βρίσκει συνώνυμα, αντώνυμα, ομόρριζα, να αντικαθιστά λέξεις ή φράσεις του κειμένου με άλλες, να σχηματίζει με ορισμένες λέξεις φράσεις ή περιόδους λόγου  κ.ά.
    · να χαρακτηρίζει το ύφος του κειμένου, λαμβάνοντας υπόψη την επικοινωνιακή περίσταση (σκοπό, δέκτη, είδος λόγου κ.ά.).
    2. Ο μαθητής -με βάση συγκεκριμένο κείμενο- παράγει γραπτό κείμενο. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται ο μαθητής να είναι σε θέση:
    · να πυκνώνει ένα κείμενο, να κάνει την περίληψή του
    · να δίνει τίτλο στο κείμενο ή πλαγιότιτλους σε παραγράφους/νοηματικές ενότητες ενός κειμένου
    · να οργανώνει το διάγραμμα του κειμένου
    · να αναπτύσσει ένα κειμενικό απόσπασμα, (μια φράση ή ένα επιχείρημα του κειμενογράφου)
    · να ανασκευάζει τα επιχειρήματα του κειμενογράφου και να αναπτύσσει την αντίθετη άποψη
    · να μετασχηματίζει ένα κείμενο π.χ. από ένα επίπεδο ύφους σε άλλο κ.ά.
    ΙΙ.  ΓΡΑΦΩ
    Ο μαθητής παράγει κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο, το θέμα του οποίου σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με οικείους θεματικούς κύκλους από τη γλωσσική διδασκαλία.
    Από τα διάφορα είδη γραπτού λόγου δίνεται έμφαση στην παραγωγή κριτικού–αποφαντικού λόγου, δηλαδή στην παραγωγή κειμένου στο οποίο κυριαρχούν η πειθώ, η λογική οργάνωση, η αναφορική λειτουργία της γλώσσας, π.χ. άρθρου, επιστολής, γραπτής εισήγησης κ.ά.
    Στο πλαίσιο της παραγωγής κειμένου θα πρέπει να επιδιώκεται από τον μαθητή:
    Α. Ως προς το περιεχόμενο του κειμένου
    · η συνάφεια των εκτιθέμενων σκέψεων με τα ζητούμενα του θέματος
    · η επαρκής τεκμηρίωση των σκέψεών του με την παράθεση κατάλληλων επιχειρημάτων
    · η ανάπτυξη όλων των θεματικών κέντρων
    · η πρωτοτυπία των ιδεών
    · ο βαθμός επίτευξης του στόχου που επιδιώκεται με το παραγόμενο κείμενο κ.ά.
    Β. Ως προς την έκφραση/μορφή του κειμένου
    · η σαφής και ακριβής διατύπωση
    · ο λεκτικός και εκφραστικός πλούτος
    · η επιλογή της κατάλληλης γλωσσικής ποικιλίας ανάλογα με το είδος του κειμένου
    · η τήρηση των μορφοσυντακτικών κανόνων
    · η ορθογραφία και η σωστή χρήση των σημείων στίξης κ.ά.
    Γ. Ως προς τη δομή/διάρθρωση του κειμένου
    · η λογική αλληλουχία των νοημάτων
    · η συνοχή του κειμένου (ομαλή σύνδεση προτάσεων, παραγράφων και ευρύτερων μερών του κειμένου)
    · η ένταξη του κειμένου στο ζητούμενο επικοινωνιακό πλαίσιο κ.ά.

    14) ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
    Από το βιβλίο «Νεοελληνική Λογοτεχνία» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης των Κ. Ακρίβου, Δ. Αρμάου κ.ά έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011
    ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ (ΠΟΙΗΣΗ-ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ)
    1. Διονύσιος Σολωμός, «Ο Κρητικός»
    2. Γεώργιος Βιζυηνός, «Το αμάρτημα της μητρός μου»
    3. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Όνειρο στο κύμα»
    4. Ποιήματα για την ποίηση
    - Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, «Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή 595 μ.Χ.»
    - Μαρία Πολυδούρη, «Μόνο γιατί με αγάπησες»
    - Νίκος Εγγονόπουλος, «Ποίηση 1948»
    - Μανόλης Αναγνωστάκης, «Στο Νίκο Ε… 1949»
    - Γιώργης Παυλόπουλος, «Τα Αντικλείδια»
    5. «Σελίδες του Γ. Ιωάννου»
    ·  «Μες στους προσφυγικούς συνοικισμούς»
    ·  «Στου Κεμάλ το σπίτι»
    Σημείωση
    Τα λογοτεχνικά κείμενα (ποιητικά-πεζά) που περιλαμβάνονται στην εξεταστέα-διδακτέα ύλη θα διδαχθούν με τη σειρά που δίνονται παραπάνω, η οποία καθορίζεται από:
    α) τη χρονολογική σειρά των κειμένων, σύμφωνα με την κατάταξή τους στην Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και
    β) το είδος τους, με στόχο τη διαπλοκή ποίησης και πεζογραφίας, ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον των μαθητών.

    15) ΦΥΣΙΚΗ (ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)
    Από το βιβλίο «Φυσική» της Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου Γενικής Παιδείας των Γεωργακάκου Π., Σκαλωμένου Αθ. κ.ά., έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
    1. ΤΟ ΦΩΣ
    1.1 Η φύση του φωτός.
    1.3 Μήκος κύματος και συχνότητα του φωτός κατά τη διάδοσή του.
    1.4 Ανάλυση λευκού φωτός και χρώματα.
    2. ΑΤΟΜΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
    2.1 Ενέργεια του ηλεκτρονίου στο άτομο του υδρογόνου.
    2.2 Διακριτές ενεργειακές στάθμες.
    2.3 Μηχανισμός παραγωγής και απορρόφησης φωτονίων.
    2.4 Ακτίνες Χ.
    3. ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
    3.1 Ιδιότητες των πυρήνων.
    3.3 Η ραδιενέργεια. (Εκτός της υποπαραγράφου: Ρυθμοί διάσπασης - Χρόνος υποδιπλασιασμού. Σελ.87-88)
    3.4 Πυρηνικές αντιδράσεις. (Εκτός των υποπαραγράφων: Πυρηνική σχάση, Πυρηνική σύντηξη και το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων. Σελ.91-93)
    3.5 Εφαρμογές και κίνδυνοι της ραδιενέργειας.
    Σημείωση
    Τα θέματα που αναφέρονται στο βιβλίο με έγχρωμο φόντο (πράσινο) δεν αποτελούν εξεταστέα - διδακτέα ύλη.

    16) ΦΥΣΙΚΗ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
    Από το βιβλίο «Φυσική» της Γ΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Ιωάννου Α., Ντάνου Γ. κ.α. έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.

    1. ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ – ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ

    1-1 Εισαγωγή.
    1-2 Περιοδικά φαινόμενα.
    1-3 Απλή αρμονική ταλάντωση.
    1-4 Ηλεκτρικές ταλαντώσεις.
    1-5 Φθίνουσες ταλαντώσεις.
    1-6 Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις.
    1-7 Σύνθεση ταλαντώσεων.

    2. ΚΥΜΑΤΑ

    2-1 Εισαγωγή.
    2-2 Μηχανικά κύματα.
    2-3 Επαλληλία ή υπέρθεση κυμάτων.
    2-4 Συμβολή δύο κυμάτων στην επιφάνεια υγρού.
    2-5 Στάσιμα κύματα.
    2-6 Παραγωγή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
    2-8 Το φάσμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
    2-9 Ανάκλαση και διάθλαση.
    2-10 Ολική ανάκλαση.

    4. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

    4-1 Εισαγωγή.
    4-2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων.
    4-3 Ροπή δύναμης.
    4-4 Ισορροπία στερεού σώματος.
    4-5 Ροπή αδράνειας.
    4-6 Θεμελιώδης νόμος της στροφικής κίνησης.
    4-7 Στροφορμή.
    4-8 Διατήρηση της στροφορμής.
    4-9 Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής.
    4-10 Έργο κατά τη στροφική κίνηση.

    5. ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

    5-1 Εισαγωγή.
    5-2 Κρούσεις.
    5-3 Κεντρική ελαστική κρούση δύο σφαιρών.
    5-4 Ελαστική κρούση σώματος με άλλο ακίνητο πολύ μεγάλης μάζας.
    5-9 Φαινόμενο Doppler.
    Σημείωση
    Τα ένθετα που περιλαμβάνονται στα διδακτικά βιβλία δεν αποτελούν εξεταστέα-διδακτέα ύλη.

    17) ΧΗΜΕΙΑ - ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)

    ΧΗΜΕΙΑ

    Από το βιβλίο «Χημεία» της Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Σ. Λιοδάκη, Δ. Γάκη κ. ά. έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.

    Κεφάλαιο 1: Οξέα–Βάσεις και Ιοντική ισορροπία, εκτός από:
    α) την ισχύ οξέων – βάσεων και μοριακή δομή της παραγράφου 1.2 (σ. 10-12) και
    β) το γινόμενο διαλυτότητας της παραγράφου 1.7 (σ. 42 -48).
    Κεφάλαιο 3: Οργανική χημεία, εκτός από:
    α) την παράγραφο 3.1 στερεοϊσομέρεια (Εναντιοστερεομέρεια και διαστερεομέρεια) (σ. 101-114)
    β) την αρωματική υποκατάσταση της παραγράφου 3.2 (σ. 121- 122) και
    γ) τις οργανικές συνθέσεις της παραγράφου 3.3 (σ. 130-138).

    ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ

    Από το βιβλίο «Βιοχημεία» της Γ’ τάξης Ενιαίου Λυκείου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης των Γιαλούρη Π., Μποσινάκου Αικ., Σίδερη Δ., έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.
    Κεφάλαιο 1: Οργανική Χημεία και Βιοχημεία
    Κεφάλαιο 2: Αμινοξέα – Πεπτίδια
    Κεφάλαιο 3: Πρωτεΐνες
    Κεφάλαιο 4: Ένζυμα
    Κεφάλαιο 5: Νουκλεϊνικά οξέα
    Κεφάλαιο 7: Βασικές αρχές μεταβολισμού
    Κεφάλαιο 8: Σάκχαρα
    Κεφάλαιο 9: Μεταβολισμός των σακχάρων
    Κεφάλαιο 10: Κύκλος του κιτρικού οξέος και οξειδωτική φωσφορυλίωση μόνο οι παράγραφοι 10.1, 10.2 και 10.3.
    Σημείωση
    Στην εξεταστέα - διδακτέα ύλη δεν περιλαμβάνονται:
    α) Τα ένθετα-παραθέματα (κείμενα σε πράσινο φόντο), τα κείμενα υπό τον τίτλο ‘’Γνωρίζεις ότι’’ και οι χημικοί τύποι που βρίσκονται μέσα σε πλαίσιο.
    β) Το περιεχόμενο των αριθμημένων εικόνων που συνοδεύει το κείμενο και συμβάλλει στην κατανόησή του. Δεν απαιτείται η απομνημόνευσή του.
    γ) Όσα αναφέρονται υπό τον τίτλο ‘‘Ας ερευνήσουμε …’’, στο τέλος κάθε κεφαλαίου, τα οποία αποτελούν προτάσεις για συνθετικές-δημιουργικές εργασίες των μαθητών.

    18) ΧΗΜΕΙΑ (ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ)
    Από το βιβλίο «Χημεία» της Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Θετικής Κατεύθυνσης των Σ. Λιοδάκη, Δ. Γάκη κ. ά. έκδοση Ο.Ε.Δ.Β. 2011.

    Κεφάλαιο 1ο: Ηλεκτρονιακή δομή των ατόμων και ο περιοδικός πίνακας, εκτός από:
    α) την ηλεκτρονιοσυγγένεια της παραγράφου 1.4 (σ. 26) και
    β) τα σχήματα μορίων - θεωρία VSEPR της παραγράφου 1.5 (σ. 32- 35).
    Κεφάλαιο 3ο: Οξέα – Βάσεις και Ιοντική ισορροπία, εκτός από:
    α) την ισχύ οξέων – βάσεων και μοριακή δομή της παραγράφου 3.2 (σ. 99- 101) και
    β) την παράγραφο 3.7 Γινόμενο διαλυτότητας (σ. 131-137).
    Κεφάλαιο 5ο: Οργανική χημεία, εκτός:
    α) το επαγωγικό φαινόμενο της παραγράφου 5.1 (σ. 199-200)
    β) την παράγραφο 5.2 στερεοϊσομέρεια (εναντιοστερεομέρεια και διαστερεομέρεια) (σ. 201-214)
    γ) την αρωματική υποκατάσταση της παραγράφου 5.3 (σ. 221-222)
    δ) τους μερικους μηχανισμούς οργανικών αντιδράσεων της παραγράφου 5.3 (σ. 230- 236) και
    ε) τις οργανικές συνθέσεις της παραγράφου 5.4 (σ. 237-245) με εξαίρεση την αλογονοφορμική αντίδραση (σ. 239-240).

    Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

    ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Μπράβο στους μαθητές μας!!!

    Δημοσιεύουμε τα ονόματα των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου-Πόρτο Ράφτη και τις αντίστοιχες Σχολές στις οποίες πέτυχαν:
    1. Α Χ.: Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας
    2. Α Κ.: Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά
    3. Α Ε.: Διοίκησης Επιχειρήσεων ΤΕΙ Λάρισας
    4. Β Κ.: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών
    5. Γ Ν.: Τεχνικός Γραφικών Τεχνών ΤΕΙ Αθηνών
    6. Γ Ι.: Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ
    7. Γκ Α.: Πληροφορικής Ιονίου (Κέρκυρα)
    8. Ζ Σ.: Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας Πειραιά
    9. Ζ Κ.: Επιστήμες Φυσικής Αγωγής και Αθλητικσμού Θεσσαλίας (Τρίκαλα)
    10. Ζ Μ.: Επιστήμες Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών
    11. Θ Δ.: Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας Χαροκοπείου Αθηνών
    12. Ι Ο.: Μαθηματικών Αθηνών
    13. Κ Κ.: Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας Πειραιά
    14. Κ Α.: Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας
    15. Κ Α.: Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Καβάλας
    16. Κ Η.: Διοίκηση Επιχειρήσεων ΤΕΙ Χαλκίδας
    17. Κ Γ.: Διοίκηση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ΤΕΙ Καλαμάτας
    18. Κ Γ.: Κοινωνιολογίας Κρήτης
    19. Κ Κ.: Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πειραιά
    20. Μ Δ.: Φιλολογίας Αθήνας
    21. Μ Κ.: Αστυφυλάκων
    22. Μ Γ.: Μηχανολογίας ΤΕΙ Πάτρας
    23. Π Ι.: Οικονομικής Επιστήμης Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών
    24. Π Α.: Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας ΤΕΙ Αθηνών
    25. Π Λ.: Αυτοματισμού ΤΕΙ Πειραιά
    26. Π Τ.: Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών Οικονομικού Παν/μίου Αθηνών
    27. Π Φ: Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θράκης
    28. Σ Σ: Πολιτικής Επιστήμης Κρήτης
    29. Τ Γ.: Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΤΕΙ Λάρισας
    30. Φ Γ.: Μηχανολογίας ΤΕΙ Χαλκίδας
    31. Χ Α.: Κοινωνιολογίας Κρήτης
    32. Χ Ν.: Λογιστικής ΤΕΙ Κρήτης
    Θερμά Συγχαρητήρια στους μαθητές μας που μας έκαναν υπερήφανους με τις επιτυχίες τους και Καλή Σταδιοδρομία!!!

    Συγχαρητήρια εξάλλου για την προσπάθειά τους αξίζουν και οι μαθητές που δεν κατάφεραν φέτος να πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποια Σχολή. Το μέλλον είναι σίγουρα δικό τους.

    Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

    ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

           Με τον dj να παίζει μουσική ....

     Το πανό μας

    Παιδιά και Πανό

     Προετοιμασίες Φαγητού

    Σύλλογος Γονέων

      Τα παιδιά μας

    Λεύκωμα Τοίχου

    Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων του 2ου Λυκείου Μαρκοπούλου (Πόρτο Ράφτη) για την επιτυχημένη διοργάνωση της 1ης αποχαιρετηστήριας εκδήλωσης για την σχολική χρονιά που πέρασε (2010-2011). Η μουσική, ο χορός, οι φωτογραφίες, το κέφι και η ζωντάνια είχαν ασφαλώς τον πρώτο λόγο. Ήταν αναμφίβολα ένα πολύ καλό πρώτο δείγμα που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον ....

    Καλή επιτυχία στους αποφοίτους μας και θερμές ευχές ώστε να υλοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους! 

    Καλή συνέχεια στους μαθητές των 2 μικρότερων τάξεων και ραντεβού τον Σεπτέμβρη ....

    ΚΑΛΗ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!

    Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

    Συμμετοχή στο 16ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

    Συγχαρητήρια Δήμητρα, Γιώτα, Γιώργο!!!
     
    Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου του 2ου Γενικού Λυκείου Μαρκοπούλου (Πόρτο Ράφτη) Βογατζά Δήμητρα, Καφαράκη Παναγιώτα και Παππάς Γεώργιος επελέγησαν να παρακολουθήσουν το 16ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

    Οι ημέρες διεξαγωγής του 16ου Θερινού Σχολείου είναι 1-3 Σεπτεμβρίου 2011 στην αίθουσα Αιμίλιος Χαρλαύτης, του Αστεροσκοπείου της Πεντέλης (Ι. Μεταξά & Βασ. Παύλου) ενώ το αναλυτικό πρόγραμμα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα http://www.astro.noa.gr/SumSchool/iaa_school.htm μέχρι τις 20 Αυγούστου 2011.

    Θερμά συγχαρητήρια στους 3 μαθητές μας για την παραπάνω διάκρισή τους, η οποία ασφαλώς θα αποτελέσει πολύτιμη εμπειρία γι' αυτούς.

    Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

    Διάκριση στον 25ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας

    Μπράβο Γιώτα !
     Η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου του 2ου Λυκείου Μαρκοπούλου (Πόρτο Ράφτη) Παναγιώτα (Γιώτα) Καφαράκη βρίσκεται στην λίστα των επιτυχόντων μαθητών που ανακοίνωσε η Ένωση Ελλήνων Χημικών στα πλαίσια του 25ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Χημείας που διεξήχθη τον Σάββατο 2 Απριλίου 2011 (για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την συμμετοχή του σχολείου μας στον διαγωνισμό βλ. παλιότερη ανάρτηση).

    Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία της Γιώτας, η οποία για όσους την γνωρίζουμε, ήταν αναμενόμενη και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία και αξία εάν ληφθεί υπόψη ότι καθ' όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς που διανύουμε το τμήμα της (Θετική Κατεύθυνση Β΄ Λυκείου) έκανε μάθημα σε κάποια αίθουσα της οποίας οι μαθητές είχαν Γυμναστική την ίδια ώρα (!) ενώ κατά τις βροχερές μέρες το μάθημα διεξαγόταν στο γραφείο των καθηγητών (!!) ενώ στο σχολείο δεν υπάρχει εργαστήριο φυσική και χημείας (!!!). Σχετικό άρθρο εξάλλου της ίδιας μαθήτριας αναφορικά με τα παραπάνω (και όχι μόνο) προβλήματα του σχολείου μας είχε δημοσιευθεί παλαιότερα στην γνωστή τοπική εφημερίδα Εξ Ανατολής.

    Η επιτυχία αυτή της Γιώτας πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους μαθητές και ασφαλώς να προβληματίσει ορισμένους υπεύθυνους ,,,,

    Συγχαρητήρια Γιώτα και Καλή Συνέχεια ....


    Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!



    Καλή επιτυχία στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Σχολείου μας που αύριο ρίχνονται στην "μάχη" των Πανελλαδικών εξετάσεων. Και ό,τι και να γίνει να θυμάστε ότι το Καλοκαιράκι είναι κοντά ....

    Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

    Εκπαιδευτική Επίσκεψη σε Ημερίδα ΣΕΠ


    To 2ο Λύκειο Μαρκοπούλου (Πόρτο Ράφτη) συμμετείχε στην "ημερίδα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού" που συνδιοργώνωσε η ΔΔΕ Ανατολικής Αττικής μέσω του ΚΕΣΥΠ Παλλήνης, Κορωπίου, Αχαρνών και τα Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη με τίτλο "Career Forum" την Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων "Νέα Γενιά Ζηρίδη".
    Το σχολείο εκπροσώπησαν οι εξής μαθητές της Α΄ Λυκείου συνοδευόμενοι από την καθηγητή κ. Ι. Παυλάκη:
    Ελεζάι Έρ., Ελεζάι Εβ., Αγγέλη Β., Γιαννοπούλου Αντ., Αποστολάκης Χρ., Αθανασόπουλος Γ., Ζήκας Κ., Ιωσηφίδη Αλ., Κουλούρη Ν., Λεοντίου Ι., Μπραχιμάι Κ., Καμπέρη Ελ., Μουστάκας Δ., Ουάμπα Αλ., Μεζίρη Μ.-Ελ., Παπανικολάου Δ., Μπίρη Κ., Πολίτη Ν., Χαραλαμπίδης Ν., Χαλλίλι Π., Πολλάτου Β., Πρίφτη Ι., Τζίμα Ν., Πολίτη Χρ., Σούλτσε Μ.



    Κυριακή 1 Μαΐου 2011

    Εργασία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου


    Κατά την σχολική περίοδο 2008-2009 πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου (Πόρτο Ράφτη) μια καθ' όλα αξιόλογη εργασία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με την συμμετοχή μιας ομάδας μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου (οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία σήμερα φοιτούν στην Β΄ Λυκείου του σχολείου μας). Μέσα από την εργασία τους οι μαθητές, υπό την εποπτεία των καθηγητών Κούγια Κων/νου (ΠΕ 04.05), Λαδά Νικόλαου (ΠΕ 01), Μπουτσίνη Κατερίνας (ΠΕ 02) και Λουκά Αναστασίας (ΠΕ 04.03), προσπάθησαν να γνωρίσουν βαθύτερα την περιοχή του Πόρτο Ράφτη στην οποία ζουν και βρίσκεται το σχολείο τους, επιχειρώντας μια σύντομη αλλά ιδιαίτερα ουσιαστική ιστορική έρευνα της περιοχής με βασικούς ερευνητικούς άξονες τους θρησκυετικούς τόπους λατρείας και την γεωλογική θεώρηση του τοπίου.

    Καθώς η εργασία είναι πολυσέλιδη και για τεχνικούς λόγους δεν είναι δυνατή η μεταφορά της στο παρόν ιστολόγιο όπως μας πρότειναν πολλοί από τους μαθητές μας που πριν 2 χρόνια συμμετείχαν σε αυτήν, σκεφθήκαμε να την αξιοποιήσουμε χρησιμοποιώντας αρκετές από τις πληροφορίες που εμπεριέχει εμπλουτίζοντας το λήμμα "Πόρτο Ράφτη" της γνωστής ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο πολλά από τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτήν θα γίνουν ευρύτερα γνωστά και θα συμβάλουν μάλιστα στην γενικότερη ενημέρωση για την περιοχή του Πόρτο Ράφτη παραθέτοντας ασφαλώς την εν λόγω εργασία και ως βιβλιογραφική αναφορά.

    Για να διαβάσετε το λήμμα "Πόρτο Ράφτη" στην Βικιπαίδεια πατήστε εδώ.

    Θερμά συγχαρητήρια τόσο στους υπεύθυνους καθηγητές (βλ. πιο πάνω) όσο (κυρίως) στους μαθητές για την πολύ σημαντική αυτή εργασία τους.

    Οι μαθητές που έλαβαν μέρος σε αυτήν είναι (με την σειρά που τα ονόματά τους εμφανίζονται στην εργασία):
    Κοτάι Γιουλιάν, Δημοπούλου Κυριακή, Γεμιστός Βασίλης, Βογατζά Δήμητρα, Δελλαμάνης Σταύρος, Δελλαμάνη Αικατερίνη, Καραβατάκης Κάρολος, Κούρας Στέφανος, Αλατσατιανός Γιάννης, Κυπριώτη Σοφία, Λέτσου Νεκταρία, Λευθεριώτης Χαρίλαος, Μαγκλή Καλλιόπη, Νίκαϊ Γιονίντα, Νικολάκης Σπύρος, Ξαρχά Μαρία, Παναγιώτοβ Γιάννης, Πετρόβ Μαξίμ, Φλαμουράκης Κων/νος, Πρέντι Νικολίν, Τοτού Σοφία, Παππάς Γιώργος.

    Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

    Εξεταστέα Ύλη



    ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ στα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
    (ΘΕΤΙΚΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ)

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο
    § 1.1-1.3: ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ
                (Αν και οι συγκεκριμένες παράγραφοι είναι εκτός ύλης, προφανώς θεωρούνται γνωστές και
                απαραίτητες για την επίλυση ασκήσεων. Ιδιαίτερα οι παράγραφοι ‘Γραμμικός Συνδυασμός
    Διανυσμάτων’ (σελίδα 23), ‘Συνθήκη Παραλληλίας Διανυσμάτων’  (σελίδα 24) και ‘Διανυσματική
    Ακτίνα Μέσου Τμήματος’  (σελίδα 25) είναι αρκετά σημαντικές για τα επόμενα.
    § 1.4-1.5: ΕΝΤΟΣ ΥΛΗΣ εκτός από:
    • ·         την εφαρμογή 2 στη σελίδα 35
    • ·         την απόδειξη του τύπου α // β ↔ det (α, β) = 0 (βλέπε σελίδα 36)
    • ·         την απόδειξη του τύπου α ∙ β = χ1χ2 + y1y2 (βλέπε σελίδα 42)
    • ·         την εφαρμογή 3 στη σελίδα 45
    • ·         τις ασκήσεις 8, 9, 10 σελίδα 47, 1, 3 σελίδα 48, 5-11 σελίδες 49 και 50
    • ·         τις γενικές ασκήσεις στις σελίδες 50 και 51

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο
    § 2.1: ΕΝΤΟΣ ΥΛΗΣ, εκτός από την άσκηση 8 στη σελίδα 64
    § 2.2: ΕΝΤΟΣ ΥΛΗΣ, εκτός από την εφαρμογή 2 στη σελίδα 68
    § 2.3: ΕΝΤΟΣ ΥΛΗΣ, εκτός από τις αποδείξεις των τύπων
                Εκτός ύλης οι γενικές ασκήσεις 3-8 στη σελίδα 77

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο
    § 3.1: ΕΝΤΟΣ ΥΛΗΣ, εκτός από:
    την παράγραφο  ‘Παραμετρικές Εξισώσεις Κύκλου’  στη σελίδα 82.
    § 3.2: ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ
    § 3.3: ΕΝΤΟΣ ΥΛΗΣ
           Όλες οι αποδείξεις των τύπων είναι εκτός ύλης
                Οι σελίδες 106 και 107 είναι εκτός ύλης
           Η εφαρμογή 2 στη σελίδα 110 είναι εκτός ύλης.
    § 3.4: ΕΝΤΟΣ ΥΛΗΣ
    Όλες οι αποδείξεις των τύπων είναι εκτός ύλης
                Η ανακλαστική ιδιότητα στη σελίδα 121 είναι εκτός ύλης
    § 3.5: ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο
    ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ 4ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΥΛΗΣ



                                                           2ο ΓΕΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ,

                                                                Ο Διδάσκων, 
                                                               Χρυσανθόπουλος Κώστας   

    Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ !!!

    Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση, με Υγεία, Αγάπη, Χαρά και Ευτυχία

    σε όλους τους μαθητές του 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου,
    σε όλους τους καθηγητές του 2ου ΓΕΛ Μαρκοπούλου,
    σε όλους τους μαθητές γενικά,
    σε όλους τους καθηγητές γενικά

    και σε όλο τον κόσμο γενικότερα !!!